Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Tiszapalkonya

A település alapítása visszavezethető az Árpád korig. A honfoglalás után, mint a Borsodi vár tartozéka hamar létrejön a település, melyet a tatárok 1241-ben elpusztítanak. Az újjáépült községet 1295-ben az Ákos nemzetségbeli Ernye bán szerezte meg birtokként, de szinte azonnal tovább is adta. Több birtokváltás után 1449-ben már a teljes palkonyai birtok a hozzátartozó Tiszával az egri káptalan tulajdonába került.

A török időkben Palkonya hajdúvárosi kiváltságokat élvezett és adót sem kellett fizetnie. A török támadások ellen védelmét katonaság és földsáncok biztosították. 1661-ben a pogányok felégették, pusztává tették a falut. A háborúk, hadátvonulások nem érintik a községet, mégis árvizek miatt minimális népesség maradt a 18. sz. elejére. Vegyes lakossággal telepítik újra.

A folyó szabályozása előtt a település a Tisza árterében feküdt és jelentős mocsárvilág vette körül. Áradáskor nemcsak határmenti területek kerültek víz alá, hanem gyakori volt az épületek sérülése is.

A község lakossága az 1950-es, 1960-as évekig Tiszaújváros ipartelepítése -Tiszai Erőmű, Tiszai Vegyi Kombinát, TIFO - előtt főleg mezőgazdasági tevékenységből élt. A gyárak felépítése után az ipari üzemekben vállaltak munkát az emberek.

A település fejlődik, az önkormányzat 50 férőhelyes óvodát, általános iskolát, napközi otthont tart fenn. A háziorvosi és védőnői szolgálat, a fiókpatika helyben biztosítja a betegellátást. A közművelődés színtere a könyvtár és a művelődési ház.

Az önkormányzat által létesített mini ipari parkba betelepült vállalkozások bekapcsolódtak a település életébe és jelentős helyi bevételhez juttatják Tiszapalkonyát. 2008-ban kezdődött, s a település életében joggal nevezhető mérföldkőnek a Pannonmill Malomipari Zrt. több mint 4 milliárd forint volumenű beruházása. A korszerű, jelenleg 300 tonna napi kapacitású, zöldmezős beruházásban épült malmot 2011-ben adták át.

Megvalósult vidéki fejlesztések (EMVA 2007-2013)

A faluközpontban a Kossuth út - Dózsa György út kereszteződésében fekvő egymás melletti négy ingatlanon többfunkciós játszó-, pihenő- és díszpark együttest alakított ki az önkormányzat uniós támogatás felhasználásával. Az önkormányzat által létesített többfunkciós szabadidőpark szomszédságában örökségvédelmi pályázati forrásból megújult a református templom is.

Elérhetőségek

Tiszapalkonya Községi Önkormányzat

Cím: 3587 Tiszapalkonya, Hősök tere 1.

Telefon: +3649/540-952

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra