Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Sajóörös

A Sajó jobb partján felépült település Tiszaújvárostól mindössze 3 km-re fekszik. Vasútvonallal nem rendelkezik, a 35-ös számú főútvonal azonban 2-3 km megtételével elérhető.

A honfoglalás korából eredeztethető falu az egyetlen, mely megtartotta az Örsur nemzetség nevét, azonban e nemzetség nemcsak Sajóörös gazdája volt, hanem számos más, térségbeli községé is, de a birtok határa itt húzódott. A falu a későbbiekben a diósgyőri koronauradalomnak is része volt, majd visszaszállt a királyra és a királyi birtok részévé vált. Birtokosai voltak még Ernye bán, majd a XV. században a Czudarok és a Rozgonyiak, de részbirtokosa volt ebben az időben a Móré család is, akik hosszú pereskedés után a XVI. században egyedüliként tulajdonosai lesznek a településnek.

A törökök hódoltsági területté teszik, de mivel a falu abbahagyja az adófizetést, a törökök porig rombolják. Sokáig, egészen a XVII. század végéig lakatlan a vidék, amikor az új tulajdonosa Usz Ferenc újraépíti. A benépesülő faluba vegyesen érkeznek magyarok, szlovákok, ruszinok. Római katolikus lakossága 1790 táján építi fel templomát.

Ma a falu egyre urbanizáltabb képet mutat, mely a Tiszaújvárosból átköltözött lakosságnak is köszönhető. A község a városból néhány perc alatt elérhető a '80-as évek végén megépült közvetlen aszfaltút által. Tiszaújváros új kertvárosának terjeszkedése nyomán a két település egyre közelebb kerül egymáshoz, olyannyira, hogy határaik már csak 1-1,5 km-re vannak egymástól. A két, már csaknem összeérő település önkormányzatánál már egyszer az egyesítés gondolata is felmerült, azonban erre még határozatlan ideig várni kell.

Az 1950-es évektől a település lakosságszáma megduplázódott, jelenleg kb. 1300 fő. Ezt a nagy léptékű fejlődést főleg a szomszédos Tiszaújvárosból kiköltöző, kertvárosias környezetre vágyó fiatal családok generálták. A lakosságszám növekedését szervesen követték az infrastrukturális fejlesztések, az utóbbi húsz év alatt sikerült a teljes közműhálózatot kiépíteni.

Megvalósult vidéki fejlesztések (EMVA 2007-2013)

Az önkormányzat  az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból pályázott támogatásból felújította a római katolikus templom előtti Szent Imre teret, valamint a világháborús hői halottak emlékművét és környezetét. A fejlesztésnek részét képezte a község Tiszaújváros felé eső szélén, a buszfordulónál lévő terület rendezése, ahol sziklakert köré kialakított pihenőhely létesült két paddal, hirdetőtáblával.

 

Elérhetőségek

Sajóörös Község Önkormányzata

Cím: 3586 Sajóörös, Jókai út 2.

Telefon: +3649/540-008

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra