Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Sajóhídvég

Sajóhídvég község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól, mintegy 25 km-re elhelyezkedő, a Sajó és a Hernád találkozásnál fekvő kb. 1122 lakosú település.

Sajóhídvég község Árpádkori település, nevét a Sajón keresztül vivő híd végén való letelepedés miatt kapta. István király által létrehozott egri püspökség birtoka volt. Első temploma védőszentje Szent Jakab volt, mellette épült zarándokház, amely megálló, megpihenő helye volt a hídon átmenő híres zarándokútnak, amely Spanyolországba vezetett.

A török időkben az egri püspökség elvesztette birtokát. I. Rákóczi György alatt a reformáció termékeny talaja lett a községben. Hajdúk telepedtek le, de az ónodi vár ellátására is kötelezték az itt élőket. A Rákóczi szabadságharc bukása után Rákóczi Julianna adómentességet biztosított, hogy újra benépesüljön a falu. Majd Szirmai, Csékényi és Török József tulajdona lett. A 19. századtól fejlődik a mezőgazdaság, gazdagodik a falu. Forgács Miklós nemzetgyűlési képviselő a 20-as években segítette a gazdálkodást. 1945-ben a földosztás nyomán sokan kapnak földet, majd megkezdődik a mezőgazdaság kollektivizálása. Megváltozik a falukép, sok új ház épült.

A rendszerváltást követően pezsgőbb lett a község társadalmi élete, egyesületek és klubok szerveződtek és megújult a hitélet. Az utóbbi években felújult a református templom és a katolikusok közössége Szent Jakab kápolnát épített. 1991-ben ünnepelte a község fennállásának 750- évfordulóját, akkor avattuk a Falumúzeumot, melyben a múlt emlékeit őrizzük. 2006-ban ,,Sajóhídvég története” címmel a Faluszépítő Egyesület megjelentette a Község történetének könyvét.

A község infrastrukturális ellátottsága, közművesítése folyamatosan gyarapodott az évek során, mára már teljesen ellátott. 1988-ban a csatorna közmű kiépítése kezdődött községünkben, amely 10 község társulásával valósult meg. Ez a beruházás 2013-ig meghatározta és lekötötte, korlátozta az önkormányzat anyagi mozgásterét. Sikeres pályázati lehetőségek kiaknázásával a településünk infrastrukturális ellátottsága tovább emelkedett, új utak, járdák, új közvilágítás és kábel TV kerültek megépítésre. A település központjában található korábbi játszótér nem felelt meg az uniós követelményeknek. Sajóhídvég Község Önkormányzata eredményesen pályázott az EMVA játszóterek korszerűsítését támogató Falumegújítás jogcímére. Az elnyert támogatásból a hatályos előírások szerint minősített minőségi játszótéri eszközök (pl. rugós játékok, bástyás torony, mérleghinta, homokozó) kerültek telepítésre.

A jövőben az Önkormányzat legfontosabb feladatai között szerepel a meglévő intézményhálózat szinten tartása, bővítése, felújítása és a település fejlesztése.

 

Elérhetőségek

Sajóhídvég Község Önkormányzat

Cím: 3576 Sajóhídvég, Rákóczi F. u. 37.

Telefon: +3649/459-823

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra