Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Oszlár

Ez a kis Tisza menti falucska Tiszaújvárostól 6-7 km-re fekszik a Tiszaújváros-Mezőcsát közti útvonalon. Vasútvonala nincs, de tőle mindössze 4 km-re található a tiszaújvárosi vasúti szárnyvonal végállomása a Tiszapalkonyai Erőmű. Ezenkívül a Tisza árvízvédelmi töltésén Oszlárt és Tiszapalkonyát egy kerékpárút is összeköti. A Tisza-gát és a település között néhány halastó helyezkedik el.

A falu a honfoglalás után az Örsur nemzetség birtoka lett. A község nevét a XIV. századi pápai tizedjegyzékben említik meg először (Eszlár), csakúgy, mint Szent Gergely tiszteletére megépített templomát. A török megszállás alatt 1544-ben és 1583-ban feldúlják, ezután hódoltsági terület lesz, és ennek nyomán adót kell fizetnie. A lakosság erősen megfogyatkozik a gyakori pogánytámadások és a pestisjárványok révén, melynek ellentételezésére Békés megyéből szlovák telepesek népesítik be a falut, akik aztán elmagyarosodnak. A XVII. században tért hódít a faluban a reformáció.

A Tisza szabályozása eredményeként megindult a földművelés is az azelőtt jobbára állattenyésztéssel foglalkozó lakosok körében. A Tisza kanyarulatának átmetszésével 6,1 kilométert rövidült a folyó, melynek maradványát ma is megtalálhatjuk.

A község óvodája nemcsak a helyben lakó gyerekeket fogadja, hanem a környék néhány településén élőket is. A környék legszebb óvodájaként számon tartott intézmény nemcsak a gyerekek elhelyezésére kínál lehetőséget, hanem kisebb rendezvények megszervezésére is.

A Tiszapalkonya és Oszlár közötti kerékpárútszakasz részét képezi a Tisza-tóig tartó kerékpárútnak.

Megvalósult vidéki fejlesztések (EMVA 2007-2013)

Uniós vidékfejlesztési forrásból újult meg Oszláron a református templom, valamint a községháza közvetlen szomszédságában található művelődési ház.

Elérhetőségek

Oszlár Község Önkormányzata

Cím: 3591 Oszlár, Petőfi út 11/A.

Telefon: +3649/540-489

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra