Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Köröm

Köröm község Borsod-Abaúj-Zemplén megye délkeleti részén fekszik, a Sajó bal partján, a Sajó és a Hernád összefolyásánál, Miskolctól, a megyeszékhelytől mindössze 30 km-re délkeletre.

Köröm község neve már a honfoglalás idejében ismeretes volt. Hajdan Borsod vármegyéhez tartozott, amikor is a neve Kerem volt. Köröm községet az oklevelek csak 1387-ben említik először, abból az alkalomból, hogy akkori birtokosa, Ónodi Czudar Jakab a sajóládi pálosoknak adományozta körömi birtoka felét, de a település valószínűleg sokkal korábbi eredetű. 1747-49-ben a rév mellett felépítették az ország legszebb későbarokk vendégfogadóját. Többször volt vendége – fogsága elején és végén is – Kazinczy Ferenc. Az épület a rend 1786-os feloszlatása után továbbra is vendégfogadó maradt, a Vallásalap kezelésében, majd 1920-tól községháza és iskola, és 1930-tól a mai napig plébánia, egyben a sárospataki egyházi gyűjtemény filiáléja.

A XX. Század első felében gőzmalom működött Körömben. A rendkívül szorgalmas, gazdag élő folklórral bíró, mélyen vallásos falu a környéken legjobban állt ellen a kommunista hatalomnak. Talán az ország egyetlen iskolája, melynek homlokzatán az 1920-as átépítésig megmaradt a kereszt, Szent Gellért és Szent István szobra.

A község helyzete jelenleg igen nehéznek mondható, sem helyben, sem a környéken nincs munkalehetőség, a munkanélküliek száma egyre emelkedik. Vállalkozások a szolgáltatási szférában vannak, inkább kisiparosok, kereskedők. A település legnagyobb foglalkoztatója az Önkormányzat és intézményei. Tradicionális és hagyományőrző rendezvénye a Körömi Rákóczi Fesztivál, mely az idei évben már XVI. alkalommal került megrendezésre. Legutóbbi fejlesztésként a a háziorvosi/házi gyermekorvosi rendelő és a védőnői rendelő infrastruktúrájának fejlesztésére, parkolók kialakítására és udvarfelújításra, továbbá az épület teljes körű komplex akadálymentesítésére került sor energiahatékonysági korszerűsítéssel egybekötve.

Elérhetőségek

Köröm Községi Önkormányzat

Cím: 3577 Köröm, Rákóczi u. 11.

Telefon: +3649/459-821

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra