Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Ároktő

Ároktő község Borsod-Abaúj-Zemplén megye Mezőcsáti járásában, a Tisza partján, Miskolctól mintegy 45 kilométerre délre található. A terület már az őskorban is lakott volt. A települést először 1067-ben említik Aruk néven. A középkorban hol a cserépvári, hol a tokaji uradalom része volt. A következő századok is sok megpróbáltatást hoztak, a kuruc korban a rácok, az 1848-49-es szabadságharc során az oroszok fosztották ki, 1869-ben pedig a falu nagy része leégett.

A község mellett húzódik a Római Birodalom egykori védelmi sáncrendszerének maradványa. A „ Csörsz árka” című magyar népmonda szerint Csörsz avar király és Délibáb királylány történetét fűzi össze a több kilométer hosszan elnyúló, Jászárokszállásig húzódó árok. E monda meséli el Ároktő község keletkezését is. A Csörsz árok emlékhely a falu bejáratánál található, ami egy rózsalugas formájában szimbolizálja a történetet. A legendában szereplő Csörsz és királylány emlékére két különböző rózsa-fajt ültettek a lugas két végére, ezek középen nagyon romantikus módon összeérnek. A mondát Tompa Mihály is feldolgozta „Népregék és mondák” című gyűjteményében, 1846-ban.

A település nevezetességei között szerepel a Református templom és a Római Katolikus templom, mely késő barokk stílusban épült. Építészeti szempontból figyelemre méltó a csehsüveg-boltozata. Az ároktői tájház 1994-től természetvédelmi és kultúrtörténeti kiállításnak ad otthont, a tárlat a Dél-borsodi Mezőség élővilágát és tradicionális népi művészeti értékeit mutatja be. A Tisza, közelségéből adódóan az egyik legfőbb horgászvíz, de a Kis-Tisza holtág és horgásztó is tartalmas kikapcsolódási lehetőséget biztosít a horgászni vágyók számára.

Helyben elsősorban az önkormányzat és intézményei, valamint a helyi vállalkozások biztosítanak munkát. A mezőgazdasági tevékenység ma is jelentős szerepet tölt be a település életében. A település leginkább az átutazók előtt ismert, ugyanis Ároktőről a Tiszán átkompozva Tiszacsegére juthatunk, ahol a halászcsárdában ízletes halételeket kóstolhatunk.

 

 

Elérhetőségek

Ároktő Község Önkormányzata

Cím: 3467 Ároktő, Széchenyi u. 75.

Telefon: +3649/354-102

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra