Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Üveges Sándorné hímző és csipkekészítő

HímzésÜveges Sándorné Valika vagyok. Dél-Borsod egyik kistelepülésén, Gelejen élek és ugyanitt dolgozom óvodapedagógusként. Kedvenc időtöltésem az olvasás, kézimunkázás. Érdekel minden, ami a népművészettel kapcsolatban áll. Az oviban a gyermekekkel sokféle kézműves technikát kipróbáltam már - így munkám közben egy kicsit hódolhatok a hobbimnak is. Azonban a horgolás, hímzés áll hozzám legközelebb.
Horgolni, hímezni az édesanyámtól tanultam kislányként. Később megtanultam kötni, makramézni. Pár évvel ezelőtt a kislányom részére varrtam egy matyó virágokkal díszített surcot. Valójában ekkor szerelmesedtem bele igazán a kézimunkázásba. Eleinte csak néhány kalocsai és matyó terítőt varrtam, mára azonban magam is tervezek motívumokat. Az utóbbi időben kapcsolatba kerültem a Gelejen készült szűcs hímzéssel, amely nagyon gazdag motívumvilággal rendelkezik. A Geleji szűcs hímzésre jellemző, hogy fehér vagy barnára színezett birkabőrből készült női, férfi bundára, mellényre varrták fekete selyem fonallal. Díszterítőt nem szeretném feketével színezni, ezért jelenleg kísérletezek a minta – és színek harmonizálásával, de más tárgyak készítésekor eredeti színeket is alkalmazok majd.


A hímzés mellett kedvenc időtöltésem a horgolás. Horgolok karácsonyfadíszeket, húsvéti tojásokat, kosárkákat, terítőket.
Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Kistérségi Helyi Termék Fesztiválokon képviselhetem községünket az általam készült kézimunkákkal. Gyakran megmutathatom munkáimat a Mezőcsáti városnapon. Pályázat útján 2011 áprilisában részt vettem a "Húsvéti kiállítás és vásár" elnevezésű rendezvényen, melyet Budapesten a Néprajzi Múzeumban rendeztek.

Elérhetőségek

Üveges Sándorné hímző és csipkekészítő

Cím: -

Telefon: -

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra