Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Szentistváni Tájház

A tájház bemutatása

Szentistváni TájházA lakóház, mely 1985-től Tájházként működik, korábban a Koncz család tulajdona volt. A mestergerendába vésett évszám alapján 1877-ben épült, vályogfalazatú, mestergerendás, deszkafödémes. A szarufás, náddal fedett nyeregtető elől deszkázott oromfalas, hátul kontyolt.
A ház berendezése, felszerelése - kevés változással - eredeti. Szoba, konyha, kamra helyiségekből áll, padozata mindenütt döngölt agyag. A tisztaszoba falait szentképek és „cintányérok" díszítik. A szoba jellegzetessége még a trónusos nyoszolya, vagy másképpen „burcsikos ágy". A Tájház korhű helyszínéül szolgál a település legjelentősebb, hagyományőrző rendezvényének. A „Három napos matyó lakodalom - egy napon, Szentistvánon" évenként visszatérő esemény.

Szentistván Nagyközség önkormányzata 2009 decemberében nyújtott be pályázatot az EMVA III. tengelyének Vidéki örökség megőrzése jogcímére. Ennek keretében a matyó település egyik emblematikus műemlékeként számon tartott tájház felújítására igényeltek támogatást. A projekt keretében megvalósult a falak állagmegóvása, a vályogfal süllyedésének és a nedvesség felszívódásának meggátlásával. Megtörtént az elhasználódott nyílászárók cseréje és nádtető helyreállítása. Az épületben speciális padlófűtés és rejtett elektromos világítás került kialakításra.

 

Megtekinthető

A Művelődési Ház (Hősök tere 2.) munkatársainak közreműködésével. Csoportos látogatást célszerű előre jelezni.

 

Tulajdonos

Szentistván Nagyközség Önkormányzata

Jellege

Népi lakóház - műemlék védettség alatt áll

 

Elérhetőségek

Szentistváni Tájház

Cím: 3418 Szentistván, Rákóczi u. 16.

Telefon: +3630/830-1848

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra