Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Ónodi Tájház

2Az épület 1880-ban épült, a mestergerendán 1880. május 7. felirat olvasható. 1978-ban az ónodi Községi Tanács kezelésébe került, 1981-ben eredeti stílusjegyeit megőrizve állították helyre. Északi háztípus, mely eredetileg az egyhelyiséges, belső fűtésű kemencés lakóház előbb nyitott, majd később zárt előtérrel bővülő formájából alakult ki. Háromhelyiséges alaprajzi egység jellemzi: a lakószoba és a kamra, ahová a kettő között kialakított előtéren - pitvaron - át lehet bejutni. A ház tetőzete szarufás, kakasülős szerkezetű. Tetőformája nyeregtető, mely déli végén kontyolt, északi végén felül csapott, jellegzetes oromzattal. Ezt az északi oromzatot paticsfal alkotja, melyből középen kb. 3m2-nyi lesarkított négyzet alakú terület tapasztatlan, a padlástér szellőztetése végett. Fedésre nádat használtak. A deszkavázas kémény kívül szintén náddal borított, deszkatetővel ellátott. A mennyezet gerendáit középen, hosszirányban, belül végigfutó mestergerenda tartja. Tornác nincs, az eresz szélesebben „kiül". A falak vályogból készültek, tapasztással simítva, kívül-belül mésszel fehérre meszelve.


A szobát három ablak világítja meg. Kettő a homlokzaton szimmetrikusan helyezkedik el, egy pedig az udvar felé néz. A fűtést a konyhából táplálható boglya-kemence biztosítja, amely a szoba sarkában áll, padka veszi körül. A konyha vagy pitvar szabadkéményes. A szabadkémény deszkavázú és tapasztott, padlásfeljáró-nyílás is található benne. A szobát fűtő kemence konyhai ajtója előtt főző-padka látható hamus-lukkal. Asztalszerű felületet képeztek ki, amelyen nyílt tűzön lehetett főzni. A tároló helyiségként használt kamra a konyhából nyílik. Az udvar felé kisméretű ablaka van. A gerendára kamrarúd van erősítve. Az istálló közös alaprajzi egységben, egy tető alatt van a lakóházzal. Kisméretű ablak világítja meg. Kisebb, mint a kamráé. Ide épült a jászol, mely az állatok etetését szolgálta. A kamra felöli falán kis fali-fülke, vakluk látható. A lakóhelyiségek padlózata döngölt, tapasztott föld. Az utca felöl fonott sövénykerítés készült.

Forrás: www.museum.hu

Elérhetőségek

Ónodi Tájház

Cím: 3551 Ónod, Vár utca 17.

Telefon: +3646/466-101

Képgaléria

Vissza az előző oldalra