Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Nagyecsér, a kihalt falu

4Nagyecsér Mezőnagymihálytól 7 kilométerre található, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területén. Az egykor virágzó tanyaközpont mára az enyészet birodalma. Mindössze egy házban laknak, egy másikat hétvégi háznak használnak. A többi épület állaga évről évre romlik. Nagyobb részük a sűrű növényzet miatt nehezen megközelíthető. Az egykori lakóházak és gazdasági épületek szomorú sorsában osztozik az egy tantermes iskola és a templom is.


Nagyecsér elnéptelenedésének legfőbb oka, hogy soha nem épült meg a Mezőnagymihályra vezető műút. Esős időszakban a felázott földúton szinte lehetetlen volt a közlekedés a két település között. A 60-as évektől a körzetesítés miatt a felső tagozatos diákoknak már be kellett járniuk Mezőnagymihályra iskolába. A sáros úton zetoros vontató (úgynevezett burcsik) vitte a gyerekeket minden reggel. A nehézségek miatt az ecsériek fokozatosan beköltöztek a közeli, nagyobb településekre, az ezredfordulóra pedig szinte teljesen kiürült a tanyaközpont.

A civilizációtól elzárt településre manapság egyre inkább vissza-vissza térnek azok, akik a nyüzsgős, városi életből a "csend birodalmába" vágynak. A Nagyecsérben lévő romos templom jelenleg felújítás alatt áll, mely az elszármazottak adományaiból kerül eredeti állapotába.

 

Túrák Nagyecsérbe Mezőnagymihályról lovaskocsival:


- 8 fő + hajtó (Ára: 500 Ft/fő)
- Időtartama: 2,5-3 h
- Kizárólag jó idő esetén, előzetes egyeztetést követően.
- Út közben lehetőség van megtekinteni a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet rendkívül sokszínű és értékes élővilágát.
- Elérhetőségek: a www.csikospanzio.hu honlapon.

Elérhetőségek

Nagyecsér, a kihalt falu

Cím: Mezőnyárád

Telefon: -

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra