Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Majthényi mauzóleum

4Mezőnyárádon az egykori Majthényi kúria (ma általános iskola) mögötti parkban található a család mauzóleuma. A látványában és részleteiben is rendkívül figyelemre méltó kripta építésének körülményeiről kévés érdemi információ áll rendelkezésre. A Majthényi család 1775-ben vásárlás útján jutott itt birtokhoz. Egy oklevél szerint 1790-ben már engedélyt kaptak egy családi kripta felépítésére a díszkertben. A kúria és a park 1925-ig volt a Majthényi család tulajdonában.

Majthényi Ádám földbirtokos, császári és királyi kamarás özvegye, Fáy Adrienne asszony az 1918-ban spanyolnátha járvány áldozatául esett László fia emlékére önálló plébániát és iskolát alapított Mezőnyárádon. Végrendeletileg egy új templom építéséről is gondoskodott, lakóházát pedig a magyar szalézi rendtartományra hagyományozta. Így gondolta megvalósítani szíve vágyát, hogy a díszkertben lévő családi sírbolt állandóan szerzetesek gondozásában maradjon. Ily módon lett a Majthényi kúria a nagyszívű édesanyának 1925-ben bekövetkezett halála után 12 esztendőre a magyar szalézi novíciusok fellegvára. Ez idő alatt a park már nem volt tiltott terület a falusiak számára. A kispapoknak köszönhetően pezsgő kulturális élet folyt a faluban. Gyakran mutattak itt be színdarabokat a falubeliek szereplésével. A park szerves része volt a kripta, és egy kis mesterséges „barlang”, benne Jézus szoborral.

A Majthényi család mauzóleuma fák között található, nagyobb távolságról nehezen vehető észre. Formavilágát és díszítő elemeit tekintve a térség egyik legkülönlegesebb épített öröksége.

Elérhetőségek

Majthényi mauzóleum

Cím: Mezőnyárád

Telefon: -

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra