Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Lengyel László kovács

5Lengyel László 1971-ben született Mezőkövesden. Az általános iskola elvégzése után a Gábor Áron Kohó és Öntőipari Szakközépiskolában, majd a 100-as számú Ipari Szakközép és Szakmunkásképzőben tanult tovább, 1990-ben itt végezett kovácsként. Ezt követően a miskolci MÁV Járműjavítónál helyezkedett el, mint kovács – rúgó kovács. Több év kihagyás után 1999-ben tért vissza e szakmához, amikor elvállalta egy dunakeszi villa erkélyrácsának és gyalogjáró (kis) kapujának tervezését és kivitelezését.

Ekkoriban ismerte meg Galambos István mezőkövesdi lópatkoló és kocsi kovácsmestert: „Pista bácsi a szárnyai alá vett és nagyon sokat mesélt a régi dolgokról, amit igyekeztem maradéktalanul elraktározni magamban. Megtanított a régi hagyományos mezőgazdasági eszközök elkészítésére, díszítésére. Együtt járjuk az országot, látogatunk műhelyeket és számos rendezvényen csiszoljuk együtt a tudásunkat. Az ország minden szegletébe elmegyünk egy-egy szakmai rendezvényre, Jósvafőtől Véséig.” - mesél Laci a közös szakmai élményekről.

Kovács versenyeken 2008 óta vesz részt. Ezek közül egyik legjelentősebb volt 2012-ben egy Nemzetközi Kovács és Fémtervező verseny a németországi Gothában. Egy évvel később sikeresen felvételizett a Magyarországi Kovácsmíves Céhbe. Szintén 2013 óta tagja a Matyó Népművészeti Egyesületnek.

 

Eredményei:

-         X. Országos Kovácstalálkozó Vése 2011-ben III. hely - Oromdísz

-         XI. Országos Kovácstalálkozó Vése 2012-ben I. hely - Bográcstartó

-         IV. Mezőkövesdi Kovácstalálkozó 2013-ban II. hely - Szekér tengelyszög

 

Elérhetőségek

Lengyel László kovács

Cím: -

Telefon: +3620/220-9051

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra