Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kókáné Pásztor Éva szűcs és népi hímző

Irha kesztyű - matyó mintázatKókáné Pásztor Éva 1972-ben született, jelenleg Vattán él, ahol kicsiny egyszemélyes műhelyében alkot. A szűcs szakmát a selypi iskolában, a gyakorlatot az Apci Szűcs KTSZ-ben sajátította el 1989-ben. A szakmáról alkotott képe 2005-ben gyökeresen megváltozott, amikor is hímző iskolába járt a Matyó Népművészeti Egyesület szervezésében. Itt ismerhette meg a szakma egy másik oldalát, ami az igazi szépséget jelenti számára ebben a mesterségben.   

„A régi mesterek gyönyörű népi motívumokat hímeztek a többnyire irhából készített viseletekre. A praktikus, meleg téli ruházatból így varázsoltak szemet gyönyörködtető díszes darabokat. Szembesültem azzal, hogy e szakma művelése mára szinte teljesen feledésbe merült. Úgy érzem, a magyar népművészet ezen részét az utókor számára tovább kell éltetni és a mai generáció felelőssége hogy ez sikerül-e, hiszen már a nulladik órában vagyunk. Most kell még attól a néhány mestertől átvenni a tudást, hogy ne vesszen el végleg a feledés homályába, és ne csak könyvek lapjain legyenek láthatóak ezek a csodálatos munkák.” - vall kitűzött céljairól és értékválasztásáról.

Az általa készített ruhadarabok a hagyományokat őrizve népi motívumokkal díszített, ma is viselhető öltözékek. Munkáival 2010 óta vesz részt és szerepel sikerrel országos népművészeti pályázatokon (pl.: Élő Népművészet, Magyar Kézművesség, Magyar Kézműves Remek, Hagyományos Népi Mesterségek Művészete).

Budapesten, a Vajdahunyad várban 2014. július 2-án került megrendezésre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által a Magyar Kézműves Remek elismerő cím elnyerésére kiírt egyfordulós pályázat díjátadó és egyben kiállítás megnyitó ünnepsége, melyen Kókáné Pásztor Éva szűcs, népi iparművész a „Magyar kucsmák" címmel benyújtott pályamunkájára kapta meg az elismerő címet.

A szűcs, népi iparművész munkásságáról készült film megtekinthető itt:

Még nem tűnt el a szűcs mesterség - 1.rész

Még nem tűnt el a szűcs mesterség - 2. rész

 
 

Elérhetőségek

Kókáné Pásztor Éva szűcs és népi hímző

Cím: 3431 Vatta, Rákóczi u. 11.

Telefon: +3620/443-6001

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra