Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Hejőmenti Hagyományőrző Közhasznú Alapítvány, Hejőbába

„Vigyázzunk, hogy ne haljanak ki az éneklő népek, a mítoszalkotó népek,
a képíró asszonyok és faragó emberek, mert az ember hal ki velük.
Őrizzük, gyűjtsük, terjesszük műveiket, tanuljunk tőlük,
legyen eleven lelkünk eleven része;
a népléttől el nem különült művészete, amely önmagát mondja, mint a természet,
S épp ezért bizonysága a múltnak és maradandóságnak."
(Juhász Gyula)
 

2007 novemberében született meg a gondolat, hogy létrehozzunk egy alapítványt, mely elsődleges feladatának tekinti a néphagyományok ápolását, megőrzését és átörökítését a jövő nemzedékek számára. Célul tűztük ki a községünkben, valamint térségünkben élő kézművesek, művészek összefogását.

Alapítványunk 2008 tavaszán alakult, a hivatalos bejegyzés dátuma 2008. május 26.


Az alapítvány célja

  • Magyarországi működési területén felkutassa, összegyűjtse és ápolja a kárpát-medencei magyar népi hagyományokat;
  • Ismeretterjesztő fesztiválok szervezésével megismertesse azokat a 3 és 18 év közötti gyermekekkel, fiatalkorúakkal;
  • Felkeltse ezen korosztály érdeklődését a népi hagyományok iránt, bevonva őket a hagyományőrző tevékenység folytatásába is;
  • Az alapítvány ezzel biztosítani kívánja a magyar nemzeti örökség megőrzését és a fiatal generáció részére történő átadását.


Az alapítvány közhasznú, és nyílt. Székhelye Hejőbába, Táncsics út 30. A programokat a kuratórium tagjai szervezik, a falu lakói segítséget nyújtanak hozzá, pl. társadalmi munka jelleggel részt vesznek a lebonyolításban. Az eddigi rendezvények finanszírozása pályázat útján, valamint szponzorok felajánlásaiból történt.

Első megmozdulásunk egy kézimunka kiállítás szervezése volt. Itt a helyi asszonyok, lányok munkáiból kerültek összegyűjtésre a szebbnél szebb terítők, futók, ruhadarabok. Vezérfonal volt a válogatás során: csak a tiszta forrásból! Kizárólag olyan hímzések kerülhettek kiállításra, melyek egy-egy tájegység jellemző szín és formavilágát hordozzák magukon. A gyűjtést és szigorú szakmai szemmel történő válogatást Sallai Józsefné nyugalmazott iskolaigazgató végezte, aki maga is rengeteg szebbnél-szebb munkával rendelkezik. A hímzések tájegység szerinti felosztásban, rövid ismertetővel kerültek a közönség szeme elé.

Második rendezvényünk a Hejőmenti Sokadalom-népzenei és néptánc fesztivál, valamint népművészeti kirakodóvásár volt, 2008. aug. 9-10-én. Ez a rendezvényünk oly mértékben sikeresnek bizonyult ez idáig, hogy mára már minden évben megrendezzük.

Figyelmet fordítunk a Karácsonyt megelőző Advent ünnepére, eddigi rendezvényeink alkalmával megismertettük az érdeklődőkkel a Luca-naptól karácsonyig tartó időszak jellegzetes népszokásait, felelevenítve azokat.

A 2011-es évet az I. Hejőbábai Téi Napok Gasztrokulturális fesztivállal nyitottuk meg, melyen tepertő, töltött káposzta- és kocsonyakészítő versenyre, valamint hagyományőrző bemutatók és kóstolók napjára látogathattak ki az érdeklődők. Céljaink között szerepel további népművészeti rendezvények, kiállítások szervezése településünkön és a környező településeken, valamint egy-egy helyi jellegzetességet feldolgozó kiadvány, kalendárium megjelentetése.

Szeretnénk hagyományt teremteni és az elkövetkező években is megrendezni a Sokadalmat és a Téli napokat. Terveink között szerepel, hogy évente egy-egy tájegység kerülne feldolgozásra, és onnét hívnánk a fellépő vendégeket, határainkon átnyúlva, kiterjesztve figyelmünket a határon túl élő magyarokra. Ehhez minden segítséget szívesen fogadunk.

Rendezvényfelelős: Tóth László
Elérhetőség: +3670/311-3280

Elérhetőségek

Hejőmenti Hagyományőrző Közhasznú Alapítvány, Hejőbába

Cím: Hejőbába, Táncsics út 30.

Telefon: +3670/311-3280

Vissza az előző oldalra