Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Egri Pál és Egri Pálné fafaragók, Hejőbába

Egri Pál 1944-ben született Sajószentpéteren, a faragás fortélyaival már gyermekkorában elkezdett ismerkedni. Később asztalos végzettséget szerzett. A fa - mint anyag - szeretete több generáción keresztül hagyományozódott családjában. Apja kádár volt, nagyapja szintén a fa művésze, akinek munkásságát a szakirodalom is számon tarja. A faragást egy komlói bányász barátjától tanulta meg igazán, akinek asztalosmunkákat készített elő akkoriban. Első alkotásai közül való az a kígyó, melyet 1965-ben faragott. Az elmúlt évtizedekben több pályázaton, országos kiállításon szerepeltek faragványai. Felesége Hejőbábán született, 1972-ben közösen ide is költöztek. Időközben a fafaragásba Magdika is bekapcsolódott, eleinte csak előrajzolta a tárgyakat díszítő mintákat, majd a faragás tudományát is elsajátította.

A hetvenes évek derekától egészen a rendszerváltásig az Egri Háziipari Szövetkezet forgalmazta zsűrizett termékeiket. Ezt követően hat évig vállalkozóként folytatták a tevékenységet. Az évtizedek során több tehetséges tanítványuk is akadt. Ma már nyugdíjasként, szabadidejükben hódolnak legkedvesebb elfoglaltságuknak. Elsősorban dunántúli síkfaragással díszített használati tárgyak kerülnek ki műhelyükből: különböző dobozok (bonbonos, kártyás, ékszeres, cigarettás), borotválkozó tükör, fali tükör, fogas, fésülködő asztal székkel, kínáló tál, tányér, fakanál, bortartó, szalvétatartó, boros- és likőröskészlet, bölcső, kontyozó szék, suszterszék. Egyedi megrendelésre készítettek már kopjafákat, tulipános ládákat, sőt még citerát is.

 

Elérhetőségek

Egri Pál és Egri Pálné fafaragók, Hejőbába

Cím: -

Telefon: +3670/612-5870

Képgaléria

Vissza az előző oldalra