Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: HR

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Barati Gyuláné és Barati Veronika kosárfonók

2Barati Gyuláné 1937-ben született, a kosárfonást már gyermekkorában megtanulta édesapjától.  Tiszadorogmán e tevékenység több évszázados múltra tekint vissza. Mára mindössze néhányan foglalkoznak a faluban a vessző megmunkálásával, köztük Lidi néni és lánya, Barati Veronika. A leginkább tradicionálisnak számító mezőgazdasági- és bevásárló kosarak mellett használati- és dísztárgyak sokszínű kavalkádjára csodálkozhat rá a hozzájuk betérő utazó. Készül itt vesszőből gyermek kosár, japán kosár, ceruzatartó, fakanáltartó, fűszertartó, falra akasztható- és csüngő virágtartó, bortartó, fonott üveg, esernyőtartó, padlóváza, lámpaernyő, újságtartó, edényalátét, kutya- és macskakosár, kalitka és madárfészek is.

Vera és Lidi néni számos térségi és országos rendezvényen, hagyományőrző fesztiválon és kézműves találkozón részt vett az elmúlt évtizedekben. Vera 2009-ben Budapesten, a Vajdahunyad Várban a Magyar Vidék Napján tartott élő mesterség bemutatót a Dél-borsodi LEADER Egyesület standján. Népművészi igényű munkáik eljutottak Európa számos országába.

 

 

Elérhetőségek

Barati Gyuláné és Barati Veronika kosárfonók

Cím: -

Telefon: +3649/356-420

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra